Valokuvaajan palkka ja työnkuva

Tässä kirjoituksessa avaamme hieman enemmän valokuvausalan ja siellä työskentelevien henkilöiden tehtäviä sekä toimialan yksityiskohtia.

Täyspäiväinen valokuvauksen ammattilainen voi tehdä kuvaajana töitä yhdessä yrityksessä (esimerkiksi valokuvausstudiot) tai toimia ns. freelancerina tai yrittäjänä omalla toiminiemellä. Itsenäiset kuvaajat tekevät kuvauskeikkoja useille eri työnantajille ja voivat vapaasti valita kenen palveluksessa haluavat ja pystyvät työskentelemään. Täyspäiväiset kuvaajat saavat ansionsa pääsääntöisesti valokuvauksesta.

Katso ammattilaisten profiileja

Osa-aikainen valokuvaaja ei tee valokuvausta päätyönään, mutta myy säännöllisesti valokuvauksia eri asiakkaille.

Osa-aikainen valokuvaaja myy usein vapaa-ajan kuvauksia yksityishenkilöille, kuten viikonloppuisin tapahtuviin hääkuvauksiin.

Toisaalta myös monet yrityskuvauksia myyvät kuvaajat voivat olla osa-aikaisia yrittäjiä, työntekijöitä tai freelancereita, jolloin he myyvät kuvia esimerikiksi satunnaisista urheilutapahtumista lehtiin tai tekevät yritysten tuotekuvauksiin liittyviä lyhyempiä keikkoja.

Valokuvaajan työtehtävät

Valokuvaaja on voinut erikoistua erilaisiin kuvauksiin, kuten

  • Ihmisiin
  • Juhliin
  • Tapahtumiin
  • Tilannekuviin
  • Tuotteiden tai materiaalien kuvaamiseen
  • Luontokuvaukseen
  • Rakennusten ja kiinteistöjen kuvaamiseen
  • Ilmakuvaukseen
  • Muihin tekniisiin kuvauksiin organisaatioiden tarpeisiin

Työtehtävät voivat sisältää valokuvien ottamista erilaisiin kaupallisiin kohteisiin, kuten mainoksiin ja lehtijulkaisujen artikkelikuviksi. Toisaalta rakennusten ja kiinteistöjen kuvaaminen esimerikiksi teollisuuden käyttöön sekä rakennusten lämpökuvaus tai ilmakuvaaminen voivat yhtä hyvin kuulua valokuvaajan työhön.

Yksi perinteisimmistä kuvauksen muodoista on yksittäisten henkilöiden sekä henkilöryhmien kuvaaminen eli muotokuvaus sekä tapahtumien valokuvaaminen erilaisiin käyttökohteisiin.

Pelkän kuvaamisen lisäksi kuvaajan pitää päättää, miten hän käyttää kameraa, miten valaistus hoidetaan sekä mitä rekvisiittaa kuvaukseen tulee ja miten ympäristö näkyy kuvauksessa. Kuvaajan pitää osata sommitella kuvauksen kohde sekä laitteiden tekniset asetukset.

Useissa tapauksissa kuvat pitää jatkojalostaa, muokata ja toimittaa asiakkaalle sopivaan muotoon. Myöhemmin kuvaajan pitää toimittaa asiakaalle lisää aikaisempaan kuvaukseen liittyvää materiaalia.

Valokuvaajan palkka

Palkkavertailun mukaan valokuvaajien keskipalkka on hieman yli 2200 euroa /kk, joka tarkoittaa ammattikseen valokuvausta tekevää henkilöä. Pääkaupunkiseudulla palkkaus on tavallisesti noin 10-20 % muuta maata korkeampi.

Myös Suomessa parhaat ja tunnetuimmat kuvaajat ja kuvausalan yritykset voivat laskuttaa huomattavasti isompia summia kokemuksen ja ammattitaitonsa perusteella ja tarjoavat asiakkaalle suurempaa arvoa.

Jos tarvitset amattimaista valokuvauspalvelua, voit tilata sen kauttamme.

Ilmainen // Nopea // Luotettava // Vertaile kuvaajat tästä

Kilpailuta valokuvaajat tästä