Valokuvauksen hinta

Etsitkö valokuvausten hintoja?

Palvelussamme on mukana jo yli 200 ammattilaista, jotka tarjoavat valokuvauksia lähes koko Suomessa eri budjetteihin sopivilla hinnoilla.

Aloita sopivan kuvaajan valitseminen tästä  

Tiedätkö paljonko valokuvaus maksaa tai tarvitsetko juuri sopivan hintaisia kuvauspalveluita?

Sivustomme on välittänyt satoja asiakkaiden tarjouspyyntöjä, joten palveluumme on kertynyt suuri määrä tietoa valokuvausten hinnoitteluista.

Seuraavassa lisää tietoa valokuvauksen ja valokuvaajayrittäjien / freelancereiden hinnoittelun periaatteista.

Valokuvauksen hinnoittelun periaatteet

Valokuvaajat ja videokuvaajat voivat käyttää hinnoitteluperusteena joko

  1. Julkaistuja kuvia (erityisesti toimeksiannot, joissa tarvittavien kuvien määrä ja käyttötarkoitus ovat selvät, kuten usein lehtikuvauksessa)
  2. Työhön käytetty aika (epätarkat toimeksiannot, joissa asiakas ei ole varma mitä lopputulosta haluaa)
  3. Valmis pakettihinnoittelu (toimii parhaiten tavallisimpiin yksityiskuvauksiin, kuten hääkuvat, muotokuvat, lapsikuvat jne.)

Suurimmat kustannukset kuvaajilla syntyvät laitteiston hankinnasta ja työhön käytetystä ajasta.

Ammattilainen tarvitsee vähintäänkin hyvän järjestelmäkameran sekä toimivat kuvankäsittelyohjelmat, jotta tulokset voidaan toimittaa asiakkaalle laadukkaana kokonaisuutena ja parhaiten sopivalla tavalla. Useilla ammattilaisilla on myös oma tai vuokrastudio käytössään.

Usein ongelma on, että asiakas ei osaa huomioida valokuvauksen ulkopuolista työtä kuvaustyön hintaa arvioidessaan, jolloin ammattilainen voi vaikuttaa kalliilta.

Monesti hinnoitteluun täytyy sisällyttää asiakkaan kanssa tehtyä esisuunnittelua ja muuta valmistelua. Lisäksi kuvista useinmiten valitaan sopivimmat kuvaustilanteen jälkeen ja käsitellään ne vielä eri tavoin. Tämä vaihe voi viedä jopa enemmän aikaa, kuin itse kuvaustyö ja siihen käytetty valmistautuminen.

Voidaan karkeasti sanoa, että noin puolet asiakkaan saamasta arvosta syntyy valokuvauksen ulkopuolella, hyvän suunnittelun ja paremman lopputuloksen hiomisessa.

Useimmiten valokuvaajat myyvät valokuvista joitakin tekijänoikeuksia asiakkalle, eivätkä anna täysiä oikeuksia asiakkaille esimerkiksi itse kopioda kuvia. Mitä laajemmat oikeudet asiakas haluaa, sitä korkeampi hinta työstä on maksettava, mutta tässäkin asiassa voidaan sopimuskohtaisesti vaikuttaa lopputulokseen.

Kuvien käyttötarkoitus ammattimaisesti vaikuttaa myös niiden hintaan, ja laajempi käyttö esimerkiksi valtakunnan medioissa todennäköisesti nostaa hintaa.

Voit vertailla ammattikuvaajat tästä

Ammattilaisten hintoja

Journalistiliiton mukaan ammattivalokuvauksen ja videokuvauksen hinnat journalistisissa töissä ovat olleet keskimäärin:

  • Video- tai valokuvaus  ensimmäiseltä tunnilta 196 € (1 tunti kuvausta ja 1 tunti kuvankäsittelyä)
  • Seuraavat valokuvaustunnit 105 €/ tunti
  • Kuvankäsittelyyn tai videon editointiin käytetyt seuraavat tunnit 105 €/ tunti

Kuvauksen lisäksi voidaan laskuttaa järjestelyistä, suunnittelusta, kuvankäsittelystä, matkustusajasta ja tietenkin kilometrikorvauksia ajetusta matkasta.

Asiakkaan halutessa samalla kerralla kuvaajalta esimerkiksi videokuvaa ja valokuvia, on todennäkköistä, että valokuvaaja laskuttaa jonkin verran enemmän.

Jos valokuvaaja laskuttaa kuvakohtaisesti, hinta määräytyy eri tavalla.

Ensimmäisen kuvan hinta sijaitsee journalistiliiton mukaan jossakin 140 – 250 euron välillä, mutta myytäessä useita kuvia samasta aiheesta tai tapahtumasta, seuraavien kuvien hinta on luonnollisesti huomattavasti halvempi.

Tuntihinnoittelu on huomattavasti yleisempi yksityiseen käyttöön tulevissa kuvissa.

Henkilökohtaisissa tapahtumissa, kuten häissä tai syntymäpäivillä tapahtuva valokuvaus on luonnollisesti edullisempaa kuin journalistisiin tai liiketoiminnallisiin käyttötarkoituksiin tapahtuva täysin ammatillinen valokuvaus.

Ilmaiset kuvaajat

Ei ole olemassa ilmaista ammattikuvaajaa. Voit lukea lisää täältä: Miksi kuvaaja ei voi tehdä töitä ilmaiseksi?

Pari vinkkiä lopuksi

Muista, että laatu ja tuotettu arvo maksavat. Hyvä kuvaaja pystyy mukautumaan asiakkaan tarpeisiin, hänen osaamisensa kuvauksen suunnitteluun on huomattavasti parempi ja lopputulos laadukkaampi.

Jätä palveluumme ilmainen tarjouspyyntö ja vastaanottaa tarjoukset vapailta ja tilanteeseen sopivilta yhteistyökuvaajiltamme ilman, että vielä sitoudut ostamaan kuvauksen.

Uskomme, että keskustelu muutaman sopivan valokuvaajan kanssa edesauttaa hyvän palvelun saamista.

Vertaa valokuvausalan ammattilaiset ilmaiseksi ja jätä tarjouspyyntö

Nämä hinnat pohjautuivat Suomen Freelance -journalistien arvioihin valokuvaajien keskimäärisistä hinnoista.

Google+


Ilmainen // Nopea // Luotettava // Vertaile kuvaajat tästä